Az ország tortája: Hagyományos ízek újragondolt, letisztult megjelenésben.


Balogh László és Kis Roland, Gyula neves cukrászmesterei, egy különleges kreációval álltak elő, amely a DCJ Stílusgyakorlat nevet viseli. Ez a torta idén elnyerheti a Magyarország Tortája címet. A győztes kiválasztása egy háromkörös zsűrizési folyamat eredményeként jött létre, és a torta a hagyományos dobostorta elemeit ötvözi, így egyedi ízélménnyel és látványos megjelenéssel büszkélkedhet.

A két Békés vármegyei cukrászmester friss szemléletmóddal közelíti meg a klasszikus desszertet, amely gazdag vajjal készült, légies textúrájú alapját képezi. A csokoládé vajkrém és a pálinkás meggyzselé tökéletes összhangban táncolnak egymással. A tortát megkóstolva minden egyes falatban felfedezhetjük az eredeti dobos torta jellegzetes ízeit és rétegeit, így egy igazi ízbeli kalandra invitálva a gasztronómák számára.

A karamellás és csokoládés ízvilág újra életre kel. Az alsó rétegben egy különleges doboscukor burkolat rejtőzik, ami a torta titkos összetevője, emellett mandulanugát és egy ínycsiklandó mandula-grillázs keverék is gazdagítja a torta alját. Ezek az elemek nemcsak a textúrákat fokozzák, hanem a harmonikus ízhatás is teljesebbé válik - mondta Balogh László, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmestere és tulajdonosa.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben már tizenkilencedik alkalommal rendezte meg a "Magyarország Tortája" versenyt, és ezúttal különleges eseménynek lehettünk tanúi, hiszen Békés vármegyei kreáció diadalmaskodott először a megmérettetés során.

- Kiváló összhang alakult ki közöttünk, hiszen már hosszú ideje dolgozunk együtt Lacival. Úgy érzem, remek párost alkottunk a torta elkészítése során, ahol mindkettőnknek megvolt a maga szerepe. A folyamat alatt folyamatosan jól működtünk együtt, és igazán élveztük a verseny minden pillanatát - nyilatkozta Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmestere. Hozzátette, hogy az ízek önállóan is megállják a helyüket.

Rendkívül fontosnak tartják, hogy nem használtak margarint, csak vajat, illetve eltérnek a megszokott tömény, habos torták világától. A tortát augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Related posts