Témánk a whisky világába kalauzol, ahol egy különleges interjút készítettünk a legnevesebb whisky márka nagykövetével, Vince-szel. Fedezzük fel együtt, mit érdemes inni, hogyan élvezhetjük a legjobban ezt az ital csodáját, és mikor a legideálisabb a whisk

Különleges élményben részesültek azok a whiskykedvelők, akik 2024 decemberében találkozhattak a skót Stewart Buchanannal, a Brown-Forman márkanagykövetével egy budapesti rendezvény keretein belül. A résztvevők felfedezhették a "párlatbirodalom" sikerének titkait, és egy exkluzív bepillantást nyerhettek a népszerű ital jelenlegi állapotába, valamint a jövőbeli lehetőségeibe.
1870-ben, amikor Kentucky egyik kis lepárlója átvette a Brown-Forman nevet, senki sem sejtette, hogy másfél évszázaddal később olyan nemzetközi hírű márkák fognak tartozni a céghez, mint a Jack Daniel's, az Old Forester, a Woodford Reserve, illetve a GlenDronach, BenRiach és Glenglassaugh Sandend. Az utóbbi különösen figyelemre méltó, hiszen a 2023-as év whiskyjének választották a Whisky Advocate Top 20 Whisky of the Year szavazásán. Ez az elismerés a szakmában az egyik legmagasabb rangot képviseli, és jól tükrözi a Brown-Forman zsenialitását és elkötelezettségét a minőség iránt.
Sokat tett ezért Stewart Buchanan márkanagykövet, aki a bevezetőben említett, a WhiskyNet által szervezett decemberi Brown-Forman kóstolót tartotta. Buchanan több évtizede dolgozik a whiskyiparban. Pályafutását amolyan csendes munkatársként kezdte: ő felelt a gyártási folyamatokért és a lepárlóhely karbantartásáért. Tevékenységének köszönhetően termékeik egyre feljebb lépdeltek a népszerűségi listán. Nem csoda, hogy ma már a Glenglassaugh, a BenRiach, valamint a GlenDronach márkák nagyköveteként népszerűsíti a whiskyfogyasztás kultúráját. Időközben kiérdemelte "a Quaich őrzője" megtisztelő elnevezést. Ezt csak azok a személyek kaphatják meg, akik kiemelkedően képviselik a skót whisky tradícióját.
VINCE: Kérem, ismertesse a Kentucky híres lepárlójából mára egy globális márkák széles skáláját birtokló Brown-Forman Corporation történetét és fejlődését!
STEWART BUCHANAN: A Brown-Forman Corporation már több mint másfél évszázada elkötelezetten dolgozik a minőségért, és prémium italaikat több mint 170 országban forgalmazza. Tavaly sikerült felülmúlnunk versenytársainkat, és a kóstolás során már érezhető volt, hogy valami igazán különlegesre számíthatunk. Az egyöntetű szavazás eredményeként a Glenglassaugh Sandend érdemelte ki a 2023-as év whiskyje címet. A Glenglassaugh lepárló Skócia északi partján, egy festői magasságban helyezkedik el, csodás kilátással az Északi-tengerre. Az itt készült malátát gyakran "parti-hegyvidéki" malátának hívják. A névadó öböl ihlette párlat ízvilágát a friss citrusfélék és az ásványos jegyek dominálják.
De ezen kívül is kiváló évünk volt a 2023-as, italaink számos aranyérmet nyertek, többször a legmagasabb pontszámot kapták. Ez sok összetevőnek köszönhető. Mindhárom single malt márkánk kiváló minőséget képvisel, és a három különböző régió - Speyside, Highland, Coastal - lepárlója is hozzájárul a különleges élményhez. Sikereinkben rendkívül fontos a hordóink minősége, amelyre az elmúlt években különösen nagy hangsúlyt fektettünk. Mindez természetesen női whiskymesterünk, Dr. Rachel Barrie tudásának és tapasztalatának köszönhető. Az ő keze nyoma kitörölhetetlenül jelen van párlatainkban.
VINCE: Mi a jó whisky titka?
STEWART BUCHANAN: A folyamatosság és a következetes munka kulcsfontosságú, hiszen akár évek is eltelhetnek, mire létrejön az az ital, amely gyakran egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújt.
VINCE: Milyen meglepetéseket tartogathat a jövő az iparág számára? A gin hirtelen felfutása vajon mennyire árnyékolhatja be a whisky eddigi magabiztos helyzetét?
STEWART BUCHANAN: A single maltok mindig alkalmazkodtak a változó fogyasztói igényekhez, ezt még jobban tükrözi az elmúlt húsz év. A sokszínű hordóválaszték - rum, sherry, marsala, vörösbor, portói, madeira, bourbon, vagy akár a tokaji hordó - az ízek különleges harmóniáját adja, ami a sajátos érlelési folyamatok által valósul meg. Ezáltal mutatnak a single maltok különleges aromákat a fogyasztóknak, ez pedig új vásárlókat vonz. A füstös, tőzeges whiskyken már nem csak a nyugati parton található tőzeget érezni. A BenRiach tőzeges jellege még újdonság volt 1972-ben, de az új aroma megváltoztatta az emberek hozzáállását, nyitottabbak lettek.
Tény, hogy a gin nagyon népszerű lett az elmúlt tíz évben, ehhez a koktélkultúra fejlődése is hozzájárult. Utóbbival viszont a whisky is csak nyer. Azt gondolom, az emberek egyre inkább kedvelik a klasszikus koktélokat, és a hagyományos édes ízvilág helyett inkább a testesebb, karakteresebb italokat választják. A BenRiach Smoky 12 fantasztikusan jó egy Old Fashionedbe, a Smoky 10 pedig tökéletes egy Penicillin koktélba. A híres koktélok is mindig is "szerették" a single malt whiskyket. Nemrég éppen a Glenglassaugh Sandendból ittam az egyik legjobb long drinket.
VINCE: Mi a helyzet a japán whiskyvel? Tőlük sem kell félni a tradicionális párlatkészítő nemzeteket?
Stewart Buchanan szerint, bár minden ország egyedi helyzetekkel bír, a japán whiskykről való diskurzus nem tapasztalható nagyobb mértékben, mint néhány évvel ezelőtt. Számomra a japán whiskyk igazi kincsek, és nagyra értékelem azokat, akik a japán italokkal kezdik felfedezni a single malt világát. Valóban egy kivételes élményről van szó. Japán rendelkezik mindazokkal a lehetőségekkel, amelyek a prémium párlatok előállításához szükségesek, ám nem érzem, hogy a japán whisky jelenléte fenyegetést jelentene más kategóriákra nézve. A whiskykínálat rendkívül változatos, ami lehetővé teszi, hogy a különböző minőségi italok megtalálják a saját közönségüket. Sok piacon a házasított whiskyk, azaz a blended variációk népszerűsége növekszik – magam is kedvelem a blended scotch-okat –, ugyanakkor egyre több fogyasztó kezd érdeklődni a single malt iránt. Ez a trend a vásárlók felfedező kedvét tükrözi.
VINCE: Milyen a fiatalok kapcsolata a párlatokkal manapság? Milyen lépéseket érdemes tenni annak érdekében, hogy ezek az italok népszerűbbé váljanak körükben? Van-e szükség arra, hogy kifejezetten nekik szánt párlatokat fejlesszünk ki?
STEWART BUCHANAN: A fiatalok kevésbé márkaorientáltak. Az elmúlt tíz évben azt tapasztaltam, hogy sokkal több fiatal és nagyon sok hölgy kezdett érdeklődni a különböző whiskyk iránt. Ez egy nagyon jó jel, bizonyítja, hogy a maltok "jó kapcsolatot ápolnak" a következő generációval. Végül is hiteles, kiváló minőségű terméket ajánlunk megfelelő áron mindenkinek, egy valódi élményt. Természetesen a tradicionális márkák mellett helyet kapnak porfóliónkban az újdonságok is, bár szerintem a single maltnak sem szabad úriasnak tűnnie. Úgy kell készüljön, hogy mindenki szívébe belopja magát.
VINCE: Mik a whiskyfogyasztás aranyszabályai? Hogyan lehet a legnagyobb élményben részünk?
STEWART BUCHANAN: Napjainkban egyre többen hódolnak annak az elvnek, hogy "igyál kevesebbet, de jobb minőségben". Ennek következtében a prémium alkoholos italok iránti kereslet folyamatosan növekszik. Sokan érdeklődnek tőlem a whisky kóstolásának legjobb módjáról. Íme az én ajánlásaim: először is, hagyjuk, hogy a kiválasztott whisky szobahőmérsékletre melegedjen, hiszen ez segít kibontakoztatni az ízeket. Fontos, hogy a megfelelő poharat válasszuk, amely felerősíti az aromák élvezetét. Miután kitöltöttük, érdemes annyi percet levegőzni a whiskyt, ahány éves; ez idő alatt a különböző illatok és ízek szépen összeérnek. Végül, egy-két csepp víz hozzáadása segíthet életre kelteni a rejtett aromákat. Ha így kóstolunk egy jó whiskyt, az élmény garantáltan maradandó lesz!