Felfedeztük a világ első séfjét, aki büszkén mondhatja el magáról, hogy három éttermét is három Michelin-csillaggal tüntették ki.


A séf tavaly év végén rugaszkodott neki legújabb éttermének megnyitásának Dubaj vibráló gasztronómiai világában, és máris elérte a legnagyobb sikert, amit a szakma kínálhat: a három Michelin-csillag büszke birtokosa lett.

A svéd Björn Frantzén lett a világ első és egyetlen olyan séfje, aki egyszerre három olyan éttermet is vezet, amely három Michelin-csillagos elismeréssel rendelkezik - írta meg a Michelin Guide 2025-ös díjátadó ünnepsége után a Dining Guide.

A Frantzén Group legújabb étterme, az FZN csak 2024. november 8-án nyitott meg a dubaji Atlantis The Palm luxusszállodában, de máris a világ legjobbjai közé került. Az FZN ezzel az Egyesült Arab Emírségek első három Michelin-csillagos éttermévé vált.

Ezzel pedig Frantzén új világrekordot állított fel. A stockholmi Frantzén, amely 2018 óta büszkélkedik három Michelin-csillaggal, a szingapúri Zén, szintén három csillaggal, amely 2021 óta van a csúcsra járó éttermek között, valamint az újonnan elismert FZN Dubajban, egy olyan különleges hármas együttest alkot, amelynek párja jelenleg sehol máshol nem található a világon.

A világ színpadán jelenleg csupán 152 étterem büszkélkedhet a három Michelin-csillaggal – olvasható egy gasztronómiai szaklapban. A Frantzén Group különleges helyet foglal el ezen a térképen, hiszen három kontinens, Európa, Ázsia és a Közel-Kelet gasztronómiai palettáján is képviselteti magát.

Björn Frantzén profi focistaként kezdte pályafutását, és orvosi tanulmányokat is folytatott. Gasztronómiájára jellemző a skandináv alapanyagok kreatív újraértelmezése és az ázsiai hatások beillesztése az ételeibe.

Related posts