Hagyd el a boltban kapható drága mogyoróvajakat: itt a lehetőség, hogy otthon, saját kezűleg készítsd el a tápláló, mindenmentes és egészséges mogyoróvajat!


Sok felnőtt és gyermek kedvence a mogyoróvaj, aminek ugyan számos jótékony hatása van, mégis érdemes vele mértéket tartani. A boltok polcain borsos áron kínált krém ráadásul sokszor hozzáadott cukrot és egyéb összetevőket is tartalmazhat. Éppen ezért most annak jártunk utána, mennyivel olcsóbb és egészségesebb, ha mi magunk készítjük otthon.

A mogyoróvaj olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek javíthatják a szívműködést, illetve a vércukorszintet. Bővelkedik fehérjében, gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, de nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz. Ha jól illesztjük be az étrendünkbe és a megfelelő alapanyagokkal kombináljuk, akkor értékes táplálék válhat belőle.

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a szakemberek szerint annak ellenére, hogy kiváló tápanyagforrás, sok kalóriát és zsírt tartalmaz, így mérsékelten kell kanalaznunk belőle. Hogy miért érdemes akkor mégis fogyasztani? Miként tudjuk a legegészségesebb módon elkészíteni otthon? Ennek jártunk most utána.

A mogyoróvaj lényegében földimogyoróból készül, amelyet finomra őrölnek, így válik krémes és kenhető állagúvá. De miért lehet mégis káros? A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a boltban kapható mogyoróvajak nemcsak mogyorót tartalmaznak, hanem különféle adalékanyagokat is, mint például cukrot, növényi olajokat és transzzsírokat. Ezek az összetevők problémásak lehetnek, mivel a túlzott cukor- és transzzsírfogyasztás számos egészségügyi kockázatot rejthet. Ezért vásárláskor érdemes alaposan átnézni a címkéket, és ha lehetséges, a bio vagy adalékanyagoktól mentes verziókat választani.

Íme egy különleges, mindenmentes mogyoróvaj recept, amely ízletes és tápláló:

Related posts