A hazai gasztronómiai színtéren egyre több prémium kategóriás étterem nyílik meg, miközben sokan egy hónapra elegendő étkezést költenek el egyetlen vacsora során. - Agro Napló

A 2024-es Michelin Guide Hungary kiadványban figyelemre méltó, összesen 78 magyar étterem kapott helyet, ami új rekordot jelent. Külön öröm, hogy közöttük két étterem két Michelin-csillagot, míg nyolc helyszín egy Michelin-csillagot tudhat magáénak. Az idei év újdonsága, hogy az őriszentpéteri Pajta étterem először érdemelte ki ezt a rangos kitüntetést. A Michelin-csillagos éttermek által kínált degusztációs menük ára 40-90 ezer forint között változik - számolt be róla a Pénzcentrum.
A december 10-i Michelin díjátadó gálán bemutatott 2024-es magyar kiadványban 78 étterem kapott helyet, ezek közül 34 a főváros szívében, míg 44 vidéken várja a gasztronómák rajongóit.
A válogatásban két kétcsillagos és nyolc egycsillagos étterem mellett 11 Bib Gourmand minősítésű és 5 Green Star elismeréssel kitüntetett vendéglátóhely kapott helyet. A két kétcsillagos étterem, a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand Restaurant a legmagasabb árkategóriát képviseli.
A Platán étterem lenyűgöző 87 ezer forintos degusztációs menüvel várja a gasztronómák kedvelőit, míg a Stand séfjei egy ínycsiklandó 8 fogásos élménnyel kápráztatják el a vendégeket, amelynek ára közel 90 ezer forintra rúg.
Az egycsillagos éttermek között helyet kapott a Babel, a Borkonyha Wine Kitchen, a Costes, a Costes Downtown, az Essência, a Rumour by Rácz Jenő, a SALT, valamint az újonnan csatlakozott Pajta.
Menüáraik széles skálán mozognak: a legkedvezőbb a Pajta 29.500 forintos rövid menüsora, míg a legdrágább az Essência 52.900 forintos 7 fogásos kínálata.
Az éttermek többsége napjainkban a modern és a hagyományos konyha harmonikus ötvözésére törekszik, különös figyelmet fordítva a helyi, szezonálisan elérhető alapanyagok felhasználására. A borpárosítások mellett egyre több étterem kínál alkoholmentes italokkal való párosítást is, ezzel szélesítve a vendégek lehetőségeit. A Michelin-csillagos éttermek számának folyamatos növekedése nem csupán Magyarország gasztronómiai vonzerejét erősíti, hanem kedvező hatással van a helyi gazdaság fejlődésére és az ország nemzetközi hírnevére is – emeli ki a cikk.