Megdöbbentő, hogy miért választanak annyian ezeket a növényfajtákat: ők már felfedték a titkos összefüggéseket - Agro Napló


A klorofill és annak származékai, különösen a klorofillin (egy vízoldékony származék) számos ipari területen értékes adalékanyagok és alapanyagok, például az élelmiszeriparban és az italgyártásban. A klorofill (E140) és a klorofillin (E141) természetes zöld színezőanyagként szolgálnak. Használják édességekben, tésztákban, üdítőitalokban, tejtermékekben (pl. pisztácia ízű joghurt), szószokban és sok más feldolgozott élelmiszerben, ahol természetesebb zöld árnyalatot szeretnének elérni a mesterséges színezékek helyett. Étrend-kiegészítőkként is kaphatók a kereskedelemben. Gyakran "folyékony klorofill" vagy "klorofillin kapszula" formájában, a feltételezett egészségügyi előnyei miatt.

A klorofill, mint természetes színezék, számos termékben megtalálható, beleértve a szappanokat, krémeket, fogkrémeket és sminkeket, például a zöld korrektorokat. Különösen a dezodorokban és szájvizekben használják, köszönhetően szagtalanító hatásának, amely segít eltüntetni a kellemetlen szagokat, legyen szó testszagról vagy szájszagról. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően bőrápoló készítményekben is helyet kap, ahol a bőr tisztítására, nyugtatására és regenerálására szolgál. A múltban, és bizonyos mértékig manapság is, sebkezelő kenőcsök összetevője volt, mivel elősegíti a szövetek gyógyulását és csökkenti a gyulladást.

Kísérleti jelleggel, vagy kiegészítő terápiaként vizsgálják méregtelenítő, antioxidáns és esetleges rákellenes hatásait. Például kemoterápia okozta mellékhatások enyhítésére is alkalmazzák. Állati takarmányokhoz is adagolják, hogy javítsák az állatok emésztését és általános egészségi állapotát.

A klorofill ipari mennyiségű kinyerése főként zöld növényi alapanyagokból valósul meg. Kiemelkedő forrást jelent a lucerna, amely magas klorofilltartalmának és könnyű hozzáférhetőségének köszönhetően népszerű választás. Ezen kívül a Spirulina és Chlorella édesvízi algák is rendkívül gazdagok ebben a zöld pigmentben, így gyakran alkalmazzák őket koncentrált klorofill-kivonatok előállítására, különösen az étrend-kiegészítők világában. A búzafű, az árpa fű és más hasonló növények szintén alkalmasak klorofill forrásként. Még ha kisebb mennyiségben is, de a spenót és más levélzöldségek is tartalmaznak klorofillt, amelyet a feldolgozás során melléktermékként is kinyerhetünk. Érdekesség, hogy a hajdina termesztését is gyakran a klorofill előállítása érdekében végzik. Fontos megjegyezni, hogy a klorofill zsíroldékony, ezért a kinyerési folyamat első lépése a friss növényi anyagok betakarítása, tisztítása és aprítása.

Ezt követi az oldószeres extrakció. A leggyakoribb módszer a szerves oldószerek, például aceton, etanol vagy hexán alkalmazása. Az oldószer kioldja a klorofillt a növényi anyagból. Az extrakció után az oldatot szűrik a növényi törmelékek eltávolítása miatt. Ezután további tisztítási lépések következhetnek a szennyeződések eltávolítására. Ezt követően az oldószert elpárologtatják, így egy koncentrált klorofillolajat vagy pasztát kapnak. Ha vízoldható klorofillint akarnak előállítani, a klorofillt lúgos réz-szulfáttal kezelik. Ez a folyamat kicseréli a magnéziumot a klorofill molekula központjában rézre, és vízoldhatóvá teszi azt, stabilabbá és élénkebb zölddé téve a színt.

Bár a klorofill emberi szervezetre gyakorolt hatásait még mindig intenzíven tanulmányozzák, már most számos jótékony tulajdonságot tulajdonítanak neki. E szerves pigment rendkívül erős antioxidánsként működik, amely segíthet a szabadgyökök semlegesítésében, így védve a sejteket az oxidatív stressz által okozott káros hatásoktól. Ez a védelem különösen fontos, mivel az oxidatív stressz hozzájárulhat különféle krónikus betegségek, például rák, szívproblémák és az öregedés előrehaladásához. Továbbá egyes kutatások szerint a klorofill képes lehet a méreganyagok és nehézfémek, mint például a higany, megkötésére, ami elősegítheti azok kiürülését a szervezetből. A tudományos közösség jelenleg a klorofill aflatoxin-expozícióval szembeni védőhatását is vizsgálja, amely a penészgombák által termelt mérgező vegyület. Az eredmények izgalmasak, és reményt adhatnak arra, hogy a klorofill szerepet játszhat a szervezet tisztításában és egészségének megőrzésében.

A klorofill molekuláris felépítése meglepően hasonlít a hemoglobinéhoz, amely a vörösvértestek oxigénszállító alkotóeleme. A fő eltérés csupán annyi, hogy míg a hemoglobin középpontjában vas található, addig a klorofill központi ionja magnézium. E hasonlóság inspirálta azt az elméletet, miszerint a klorofill olyan módon támogathatja a vérképzést és az oxigén szállítását, azonban ennek bizonyításához még számos humán kutatás szükséges. A klorofill ipari alkalmazásainál említett funkciója, hogy segíthet a kellemetlen testszag és szájszag semlegesítésében, szintén figyelemre méltó. Ezt a hatást valószínűleg a baktériumok szaporodásának gátlásával és a szagmolekulák megkötésével lehet magyarázni. Noha a klorofill számos ígéretes egészségügyi előnnyel bír, fontos hangsúlyozni, hogy a legtöbb kutatás még mindig a korai fázisban van, és sok esetben csak laboratóriumi, illetve állatkísérletek során nyert adatokat alapoz.

Related posts