Balatonra néző szállás, több milliós jövedelem – úgy tűnik, a szezonális munkavállalók elvárásai a csillagokba szöktek!


A Balaton partján, Alsóörsön új éttermet nyit Rácz Jenő, a közismert séf, aki nemrégiben az Instagramon osztotta meg tapasztalatait egy szakács-jelölttel kapcsolatban. A fiatal szakács elvárásai meglepték Jenőt: egymillió forintos bérigénnyel állt elő, és emellett olyan szállást kért, amely kényelmesen befogadhatja a családját hétvégente. Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje, szintén reagált erre a jelenségre, és megdöbbenésének adott hangot. "Nem értem, miért gondolják az emberek, hogy ha a Balatonra jönnek dolgozni, az egyet jelent a családi nyaralással. Most azt hallom, hogy a napi órabér 3000-3500 forint körül mozog, de sok jelentkező legalább 40-50 ezer forintot kér egy napra, és ehhez még a szállás is jár. Régen ilyen nem volt, és amikor én felmegyek Pestre, nem kapok szállást" – tette hozzá, kiemelve, hogy bár a nyári hónapokban valóban jól lehet keresni, a munka mértéke is jelentős.

"A munkavállalók igényei drámaian átalakultak; ma már a munkavállalók maguk határozzák meg, mikor és mennyit dolgoznak, és azt is, mennyi bérért hajlandóak vállalni a feladatokat" – nyilatkozta Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa a Sonline-nak. Elmondása szerint egyre gyakoribb, hogy a déli parton a kiemelkedően magas bérigények mellett olyan extrákat is kérnek, mint a Balatonra néző szoba, és már nem is lepődnek meg azon, hogy a munkavállalók előre meghatározzák, mit nem hajlandók elvállalni. Makkos szerint az is nehezíti a helyzetet, hogy az osztrák síparadicsomokból hazatérő munkavállalók kevésbé számíthatók, mivel ott is egyre inkább hosszabbítják a szezont különféle programokkal.

"Teljesen irreális a helyzet, már odáig jutottunk, hogy sokan nem is tudják, mit is kérjenek: óránként három cigiszünet, masszőr a műszakban, meg frissítők?" - vélekedett Németh Tamás, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje. Szerinte a frissen végzett fiatalok motivációja gyakran hiányzik, de az egymillió forintos szezonális szakácsbér sem ritka, hiszen a tehetségeket megfizetik. "Azonban aki nem tud egy hagymát felkockázni vagy bélszínt sütni, és nem képes megtervezni a napját, valamint irányítani egy konyhát, az ne várjon sztárgázsit" - hangsúlyozta a balatoni séf. Kiemelte, hogy a pincér- és konyhai kisegítő pozíciók jelentkezői is hasonlóan eltávolodtak a valóságtól.

Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa, rámutatott, hogy a szezonálisan működő vendéglátóhelyek esetében gyakran találkoznak a jelentkezők részéről irreális elvárásokkal. Ugyanakkor a nyári időszak munkaerőhiánya a szállásadók számára is kézzelfogható tapasztalat, amely komoly kihívásokat jelent a piacon.

Makkos Péter arról is beszámolt, hogy a vendégek szokásai is megváltoztak a déltől délután négy óráig tartó hőségben egyre többen tartanak sziesztát újabban egyre többen tartanak sziesztát, ilyenkor még strandra sem mennek, nemhogy étterembe, így a forgalom a késő délután esti időszakra koncentrálódik.

Related posts