Riasztó mértékben emelkedik a fiatal rákos betegek aránya.


Világszerte, így Romániában is jelentősen emelkedett a fiatalok körében diagnosztizált rákos megbetegedések száma az utóbbi időszakban. A BMJ Oncology által idézett tanulmány - amely 29 különböző daganattípust vizsgált a 14 és 49 év közötti korosztályban - arra a megállapításra jutott, hogy 1990 és 2019 között mintegy 79 százalékkal nőtt a megbetegedések száma.

Mircea Beuran professzor a közszolgálati rádióban tett nyilatkozatában kifejtette, hogy az életmódbeli változások állnak a növekedés mögött. Rámutatott, hogy az onkológiai kutatások tanúsága szerint ez a tendencia már az 1950-es évek óta tart, és szoros összefüggésben áll az iparosodás felgyorsulásával, a kapitalista országok életkörülményeinek drámai átalakulásával, a káros gázkibocsátás megugrásával, valamint az étkezési szokások alapvető megváltozásával.

A professzor hangsúlyozta, hogy napjainkban az emberek egyre inkább a félkész élelmiszerek felé fordulnak. Ezek közé tartoznak a konzervált, előfőzött, mélyhűtött, pasztőrözött, valamint a készre csomagolt vagy feldolgozott termékek, melyek különböző átalakítási eljárásokon mennek keresztül. Sok esetben adalékanyagokat is tartalmaznak, és gyakran magas a zsír- és cukortartalmuk. Ezen kívül számos olyan "E" betűs adalékanyag is jelen van bennük, amelyek egészségügyi hatásait már régóta vitatják a szakemberek.

Az orvos véleménye szerint az alkoholfogyasztás komoly kockázati tényező lehet, mivel már akár csekély mennyiség is összefüggésbe hozható hétféle rákos megbetegedés kialakulásával.

A szakemberek konszenzusra jutottak abban, hogy az egészségtudatos életforma, a változatos és kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás, valamint az alkoholfogyasztás mérséklése kulcsfontosságú tényezők lehetnek a rák kockázatának mérséklésében.

Related posts